![]() |
Browar został zbudowany w 1885 roku przez niemiecką spółkę akcyjna,w której udziały miała m. in. firma SCHULTHEISS BRAUEREI A. G. z Berlina.
W okresie miedzywojennym browar produkował około 20000 hl piwa rocznie. Pod koniec II wojny światowej browar został poważnie zniszczony. Po wojnie został przejęty przez Skarb Państwa i włączony do przedsiębiorstwa państwowego - Górnośląskich Zakładów Piwowarskich w Zabrzu. W 1959 roku podjęto jego odbudowę, która trwała 2 lata. Odbudowa objeła także prace adaptacyjne, przygotowujące browar do produkcji piwa wyłącznie w beczkach.
W 1993 roku browar wyprodukował 77000 hl piwa. Produkuje się tylko jeden gatunek piwa:
Pierwsze ślady istnienia browaru w Raciborzu wiążą się z historią zamku raciborskiego i podzamcza, na którego terenie w połowie XVI w. wybudowano browar. Jeden z dokumentów miejskich potwierdza, że w 1567 roku istniał już browar i data ta została uznana przez raciborskich piwowarów jako rok założenia obecnego browaru, chociaż browar jest z całą pewnością starszy, skoro już w 1564 roku urbarz książęcy wykazywał 1200 talarów dochodu od piwa pszenicznego i jęczmiennego
Pierwszy dokładniejszy opis browaru w Raciborzu zawarty jest w urbarzu miasta z 1642 roku tj. w spisie nieruchomości będącym dokumentem sporządzanym przed nadaniem miejscowości praw miejskich:Pełna modernizację i przebudowę browaru przeprowadzono w latach 1896-1897, po której rozpoczęto produkcję jasnego piwa typu pilzneńskiego pod nadzorem znakomitego piwowara Kaufmanna. Był to okres znacznego wzrostu spożycia piwa i ogólnej koniunktury gospodarczej, toteż produkcja piwa wzrastała. Zamkowe sprzedawano na całym Śląsku aż po Wrocław, trafiało ono także na Czechy!Na taką popularność piw z browaru raciborskiego złożyło się kilka cech:własny starannie uprawiany w książęcych majątkach jęczmień, znakomita woda z własnych żrodeł w Oborze doprowadzana starym drewnianym rurociągiem z odległości 6 kilometrów, pierwszorzędny chmiel sprowadzany z Bawarii lub czeskich Sudetów i oczywiście mistrzostwo piwowara Kaufmanna.
W okresie międzywojennym, w warunkach kryzysu gospodarczego w Polsce jak i na całym swiecie, browar zaczął podupadac:załamaly się tradycyjne rynki zbytu, zmienili się dostawcy surowców, zmarł mistrz Kaufmann nie przekazawszy nikomu recepty na raciborskiego pilznera. Browar podniósł się z upadku dopiero w końcu lat 30 ale nie na długo. . . Po II wojnie światowej został przejęty przez Skarb Państwa. Uzyskał samodzielność w działalności gospodarczej co sprawiło, że już w 30 lipca 1945 roku wznowił produkcje.Współczesne piwo z browaru Racibórz. |
![]() |
BROWAR RACIBÓRZ * ZAMKOWA 2 * 47-400 RACIBÓRZ * TEL. 32-77
Poniższa etykieta pochodzi z okresu kiedy to browar był własnością prywatną pana HERMANA MüLLERA. | ![]() |
Pierwszy browar w Rybniku powstał już na pocątku XIII wieku. W XVII wieku budynek browaru był droższy od zamku "rybnickiego pana". Piwo rybnickie degustował "z urzędu" osobiście burmistrz, zatem był jego pierwszym kiperem. Już w 1614 roku wytwarzono w Rybniku około 1000 hl piwa. Dzisiejszy browar powstał w 1880 roku. Początkowo produkował przeciętnie 7000 hl piwa rocznie oraz 900 ton słodu. W tym okresie browar był własnościa prywatną i należał do HERMANA MüLLERA. W 1936 roku przejeły go BROWARY RYBNICKIE-SPÓŁKA z O. O.
Po II wojnie światowej browar został przejęty przez Skarb Państwa i stał się samodzielnym przedsiębiorstwem. Strukturalnie podlegał zabrzańskiemu okręgowi Zjednoczenia Przemysłu Fermentacyjnego, a od 13 lipca 1951 roku wszedł w skład Górnośląskich Zakładów Piwowarskich w Zabrzu jako ich oddział
W latach 60 przystąpiono do kompleksowej rozbudowy browaru, rozpoczynając modernizację od wybudowania nowej warzelni. W fermentowni i leżakowni wymieniono wówczas drewniane kadzie fermentacyjne i kufy leżakowe na pojemniki metalowe. Jednoczesnie powiekszono kubaturę tych oddzialów, aby zrównoważyc zdolnowć produkcyjną fermentowni i leżakowni z nowo wybudowaną warzelnią. Po unowoczesnieniu hali rozlewu piwa do butelek i zainstalowaniu nowej lini rozlewniczej firmy Stork, browar produkował rocznie od 1976 roku 200000 hl
Przystąpiono wówczas do unowocześnienia technologii produkcji piwa. Uruchomiono linie filtracji piwa za pomocą ziemi okrzemkowej i zaczęto stosować importowane stabilizatory adsorbcyjne dla piwa przeznaczonego do rozlewu do butelek.
W latach 1992-1993 browar w Rybniku przekazywał na rynek corocznie 240000 hl piwa jasnego pełnego, w dwóch asortymentach:
W browarze były podejmowane działania modernizacyjne i adaptacyjne mające na celu zwiększenie zdolności produkcyjnej (wymieniono kadzie i kufy drewniane na metalowe). Zdolność browaru wzrosła do 100000 hl rocznie. W 1968 roku browar wszedł w skład Górnośląskich Zakladów Piwowarskich.
W latach 70 przy współpracy z Instytutem Przemysłu Fermentacyjnego, przeprowadzono kolejną modernizację zakładu, która umożliwiła wprowadzenie nowej technologii produkcji. Tutaj właśnie został uruchomiony pierwszy w Polsce oddział wolno stojących tankofermentatorow cylindrycznokonicznych do prowadzenia w układzie okresowym fermentacji i dojrzewania piwa w jednym urządzeniu. Unowocześniono równocześnie linie filtracji piwa i wprowadzono nowoczesne metody stabilizacji jakości piwa oraz przedłuzania jego trwałości. Powyższe działania, które w efekcie skracały czas wytwarzania piwa, doprowadziły do dalszego zwiększenia produkcji piwa i osiągneła ona 130000 hl rocznie.
Browar w Częstochowie przekazuje na rynek piwo w butelkach i w beczkach. Produkuje piwo w dwóch asortymentach:
BROWAR CZĘSTOCHOWA * OGRODOWA 18/22 * 42-201 CZĘSTOCHOWA * tel 470-86
![]() Gliwicka etykieta stosowana w patronackiej rozlewni w Grzybowicach | Browar HUGO SCOBLA w Gliwicach już dawno nie istnieje a to za sprawą wojsk sowieckich. Był jednym z licznych browarów gliwickich i bodajże największym. Znajdował się przy dziesiejszej ulicy piwnej. Pozostała po nim jedynie zabudowa (obecnie teren prywatnych hurtownii) i kilka birofilii (etykiety, butelki, podstawki). | ![]() Etykieta z browaru Hugo Scobel Gliwice |
![]() Etykieta z oddziału terenowego Gliwice (browar nieznany) |