![]() |
Badania archeologicne wykazały, że Egipcjanie znali piwo już
2600 lat pne.Egipscy faraonowie używali piwa jako lekarstwa, składali je
także jako ofirę bogom.Tak na marginesie to w ówczesnym Egipcie działały
63 browary, liczna była także sieć "pub-ów" gdzie można było zapomnieć o
tym, że jutro znowu trzeba stawiać
kamienne bloki dla tyrana faraona.Jedno jest pewne spożycie piwa nie miało
negatywnego a być może nawet zbawienny wpływ na ich przedsięwzięcia
architektoniczne.Piramidy stoją do dziś! Sposoby
warzenia piwa ciągle udoskonalano.W miejsce glinianych kadzi i kotłów do
warzenia piwa zastosowano naczynia miedziane.Odkrycie w latach 70 naszego
wieku całego browaru egipskiego z tamtej epoki pozwoliło stwierdzić wysoką
technikę piwowarską co było niewątpliwą przyczyną wielkiej popularności
piw egipskich.Wytwarzano wtedy 14
gatunków piwa, najpopularniejszym było "zythum" (jęczmienne z
dodatkim soku
daktylowego), piwem męskim było "dizythum" (dubeltowe) o zawartości
alkoholu 10-15%![[PIWO ŚREDNIOWIECZNE]](images/histfr.jpg)
W okresie średniowiecza warzeniem piwa
zajmowali się głównie mnisi klasztorni a surowiec do produkcji piwa
pochodził z danin i
darów.W zachodniej Europie chmiel zaczęto stosować dopiero pod koniec VIII
wieku a jego powszechne stosowanie datuje się na XII wiek.Według
ówczesnego prawa każdy mógł warzyć piwo na
własny użytek, ale nie miał prawa go sprzedawać.Prawo to nadawał król.W
pierweszj połowie XII wieku piwowarzy zaczynają się gromadzić w cechy
piwowarskie tzw.gildie.Pierwsi wystąpili o zalegalizowanie ich cechu
francuzi, na ich prośbę król Ludwik IX w 1258
roku zatwierdził regulamin zawodu piwowara.
Strona tytułowa